ZIOŁOWA DOLINA
Krystyna Kozłowska
Wilimowo 10A
11-041 Olsztyn
Rachunek bankowy
94 1930 1611 2400 0407 6953 0001
Jak się pocieszyć, gdy jesień rozgościła się na dobre? Wykorzystać sezonową dynię i zrobić z niej coś pysznego w kuchni.
Jeszcze kilka lat temu dynia kończyła ze świeczką w wydrążonej głowie z szyderczym uśmiechem. Teraz z dyni możemy wyczarować obiad z deserem i kolację ze śniadaniem.
Dynia najwięcej smaku ma po upieczeniu, a że nie opłaca się włączać piekarnika dla małego kawałka dyni, podpowiemy, jak można wykorzystać dynię w kuchni na 4 sposoby.
Zupa krem z dyni
Nie znamy nikogo, komu nie smakuje rozgrzewająca zupa pełna dyni, ziemniaków z dodatkiem imbiru, curry i gałki muszkatołowej. Obowiązkowa pozycja w jesiennym menu.
Dyniowe falafelki
Wystarczy, że do ciecierzycy dodamy dynię, szalotkę, czosnek, trochę tahini i przyprawy indyjskie, zblendujemy całość i usmażymy na głębokim tłuszczu. Rozgrzewające, chrupiące kotleciki z ciecierzycy i dyni to idealna przekąska.
Pasta do kanapek z dyni
Z upieczonej dyni można zrobić pyszną pastę do pieczywa. W asyście cebuli, łagodnego curry, odrobiny soku pomarańczowego i oliwy smakuje wybornie.
Ciasto dyniowe
Słodki koniec dyniowego zestawienie to pomarańczowy placek z puszystym kremem z serka mascarpone i chrupiącymi orzechami. Ciasta z dodatkiem warzyw lubimy za wilgotność i to, że są całkiem zdrowe. Wobec tego argumentu nie sposób powstrzymać się od wzięcia drugiego kawałka! Po nasz ulubiony przepis na dynię na słodko zajrzyjcie tu -> http://www.mojewypieki.com/przepis/dyniowa-kostka-sernikowa-z-pomarancza
ZIOŁOWA DOLINA
Krystyna Kozłowska
Wilimowo 10A
11-041 Olsztyn
Rachunek bankowy
94 1930 1611 2400 0407 6953 0001
Recepcja:
Informacje i marketing: