Jak suszyć i przechowywać zioła

Zioła to nie tylko źródło cennych dla zdrowia witamin i aminokwasów, ale też aromatyczny dodatek do dań. Podpowiadamy, jak suszyć i przechowywać samodzielnie zebrane rośliny, żeby zachowały swoje właściwości jak najdłużej.

Suszenie rozpoczynamy natychmiast po zerwaniu roślin. Pierwszym etapem jest ich dokładne oczyszczenie. Jeżeli nie znajdujemy na nich grudek ziemi, mycie bieżącą wodą nie jest konieczne. Zwróćmy uwagę, żeby usunąć drobne żyjątka oraz herbs-801819_1280uszkodzone fragmenty roślin, takie jak pożółkłe lub chore liście. Rośliny rozkładamy na ręczniku papierowym lub gazie, która wchłonie nadmiar wilgoci. Kiedy trochę przeschną, związujemy je w niewielkie pęczki i wieszamy łodyżkami do góry. Miejsce przeznaczone na suszenie powinno być zacienione i przewiewne. W domowych warunkach można użyć również suszarek elektrycznych – tych samych, które wykorzystujemy do suszenia owoców i grzybów. Niezależnie od sposobu suszenia, unikajmy wykładania roślin w słońcu. Nadmierne światło sprawi, że zioła stracą nie tylko aromat, ale też zapach i właściwości prozdrowotne. Skąd wiemy, że proces dobiegł końca? Prawidłowo osuszone listki powinny zachować naturalną barwę i kruszyć się pod palcami. Tak przygotowane zioła najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Do spożycia nadają się przez kilka lat, jednak warto zużyć je w ciągu roku – w tym czasie zachowują najwięcej wartości.

ZNAJDŹ NAS

Gdańsk - 150km (2h) / Warszawa - 220km (3h) / Białystok - 235km (3,5h)

ZIOŁOWA DOLINA

Krystyna Kozłowska

 

Wilimowo 10A

11-041 Olsztyn

 

Rachunek bankowy

94 1930 1611 2400 0407 6953 0001