ZIOŁOWA DOLINA
Krystyna Kozłowska
Wilimowo 10A
11-041 Olsztyn
Rachunek bankowy
94 1930 1611 2400 0407 6953 0001
Tradycyjne w polskiej kuchni świąteczne dania, nie bez przyczyny zawierają różne zioła i przyprawy. Dzięki nim potrawy nabierają nie tylko specyficznego smaku i aromatu, ale także są lżej strawne dla naszego układu pokarmowego.
Świąteczny barszcz, a także mięsa warto przyprawiać majerankiem, ponieważ doskonale podkreśla smak tych dań, a przy okazji pomaga je strawić, łagodzi wzdęcia oraz skurcze żołądka.
Do dań z tłustych ryb, sosów i mięs zaleca się dodawanie rozmarynu. To aromatyczne zioło wspiera działanie całego układu pokarmowego, a przy okazji nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Charakterystyczne dla kuchni włoskiej oregano można wykorzystać do mięsnych pieczeni i farszów, ponieważ w smaku przypomina nieco majeranek.
Z kolei pieczone ziemniaki uwielbiają towarzystwo tymianku, natomiast smak dań z jajek można wspaniale podkreślić cząbrem. Uwielbiany przez Francuzów estragon także sprawdzi się przy przygotowaniu polskich świąt, ponieważ można nim wzbogacić smak pasztetów oraz sosu tatarskiego.
ZIOŁOWA DOLINA
Krystyna Kozłowska
Wilimowo 10A
11-041 Olsztyn
Rachunek bankowy
94 1930 1611 2400 0407 6953 0001
Recepcja:
Informacje i marketing: