Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Sezon grzybowy  w pełni. W warmińskich lasach jesienią jest bogactwo grzybów, to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Jednak zanim wybierzesz się na poszukiwania prawdziwków, rydzów i kurek, warto przeczytać, jak odróżniać grzyby jadalne od trujących.

pexels-photo-74510

Oto kilka rad dla początkujących grzybiarzy:

1. Sięgaj po grzyby, która mają pod kapeluszem „gąbkę”, w przypadku muchomorów pod trzonem jest pierścień, a pod kapeluszem blaszki.

2. Zainstaluj na telefonie The Mashroom Book – to aplikacja, która pozwala zidentyfikować grzyba na podstawie jego kilku cech. Trzeba wybrać rodzaj kapelusza, nóżki i podłoża, na którym rośnie.

3. Grzyby zbieraj w koszyku, wrzucanie ich do reklamówek foliowych przyspieszy ich psucie. Unikaj zbierania grzybów w pobliżu dróg o dużym natężeniu ruchu i przy skupiskach odpadów, grzyby bardzo łatwo kumulują metale ciężkie

4. Małe, młode grzyby, nie mające jeszcze wykształconych cech danego gatunku to najczęstsze pomyłki i powody zatruć. Dlatego, jeśli nie masz pewności, czy dany grzyb jest jadalny, nie wkładaj go do koszyka

5. Pamiętaj, by zachować ostrożność w podawaniu leśnych grzybów dzieciom. Dietetycy zalecają, by nawet do 12 roku życia unikać ich w diecie dziecka. Można je zastąpić hodowlanymi, np. pieczarką i boczniakiem.

ZNAJDŹ NAS

Gdańsk - 150km (2h) / Warszawa - 220km (3h) / Białystok - 235km (3,5h)

ZIOŁOWA DOLINA

Krystyna Kozłowska

 

Wilimowo 10A

11-041 Olsztyn

 

Rachunek bankowy

94 1930 1611 2400 0407 6953 0001