Praktyczne wykorzystanie ziół, podczas świątecznego gotowania

Tradycyjne w polskiej kuchni świąteczne dania, nie bez przyczyny zawierają różne zioła i przyprawy. Dzięki nim potrawy nabierają nie tylko specyficznego smaku i aromatu, ale także są lżej strawne dla naszego układu pokarmowego.
Świąteczny barszcz, a także mięsa warto przyprawiać majerankiem, ponieważ doskonale podkreśla smak tych dań, a przy okazji pomaga je strawić, łagodzi wzdęcia oraz skurcze żołądka.

projekt-bez-tytulu-12Do dań z tłustych ryb, sosów i mięs zaleca się dodawanie rozmarynu. To aromatyczne zioło wspiera działanie całego układu pokarmowego, a przy okazji nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Charakterystyczne dla kuchni włoskiej oregano można wykorzystać do mięsnych pieczeni i farszów, ponieważ w smaku przypomina nieco majeranek.

Z kolei pieczone ziemniaki uwielbiają towarzystwo tymianku, natomiast smak dań z jajek można wspaniale podkreślić cząbrem. Uwielbiany przez Francuzów estragon także sprawdzi się przy przygotowaniu polskich świąt, ponieważ można nim wzbogacić smak pasztetów oraz sosu tatarskiego.

 

ZNAJDŹ NAS

Gdańsk - 150km (2h) / Warszawa - 220km (3h) / Białystok - 235km (3,5h)

ZIOŁOWA DOLINA

Krystyna Kozłowska

 

Wilimowo 10A

11-041 Olsztyn

 

Rachunek bankowy

94 1930 1611 2400 0407 6953 0001